Pravila o korištenju kolačića

Što su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se spremaju lokalno na Vaše računalo, a koriste ih gotovo sve profesionalne web-stranice kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo. Ova stranica opisuje koje informacije prikupljamo korištenjem kolačića, kako ih koristimo i zašto ponekad spremamo kolačiće na Vaše računalo. Objasnit ćemo vam kako možete zaustaviti pohranu kolačića, no imajte na umu da to može unazaditi ili ukloniti neke od funkcionalnosti na našoj stranici. Više općenitih informacija o tzv. Kolačićima pročitajte u članku na Wikipediji o “HTTP cookies”.

Kako koristimo kolačiće

Postoji mnogo razloga zašto koristimo kolačiće, a oni su navedeni u nastavku. Nažalost, ne postoji razvijen industrijski standard putem kojeg biste mogli izbjeći korištenje kolačića bez utjecaja na funkcionalnosti web stranica i njihove mogućnosti. Preporučamo vam da kolačići budu omogućeni na Vašem računalu, čak i ako niste sigurni jesu li vam potrebni, jer mogu utjecati na funkcionalnosti samih web-stranica koje koristite.

Onemogućavanje kolačića

Ukoliko to odlučite, možete onemogućiti kolačiće u postavkama svog internet-preglednika (pogledajte “Help” dio u Vašem pregledniku kako to učiniti). Imajte na umu da će onemogućavanje kolačića utjecati na funkcionalnost ove web stranice, kao i mnogih drugi koje ste posjetili. Zbog toga preporučamo da ne mijenjate postavke Vašeg preglednika.

Kolačići koje pohranjujemo na Vašem računalu

Kada se registrirate i otvorite korisnički račun kod nas, koristimo kolačiće u svrhu upravljanja procesom registracije i u administrativne svrhe. Ti kolačići se obično brišu nakon Vaše odjave, ali u nekim slučajevima mogu ostati pohranjeni jer su u njima spremljene Vaše preference za buduću upotrebu naše web-stranice.

Koristimo kolačiće kako bismo pratili kad ste se prijavili na našu web-stranicu. To je korisno jer se ne morate prijavljivati ponovno svaki put kad posjetite novu stranicu (ekran). Ovi kolačići se obično brišu nakon Vaše odjave kako bi se osiguralo da samo vi možete pristupiti određenim dijelovima i funkcionalnostima stranice.

Kolačići vanjskih pružatelja usluga

U nekim slučajevima koristimo vanjske pružatelje usluga, a samim time i njihove kolačiće. Ovdje ćemo opisati koje pružatelje usluga koristimo, i koje vrste kolačića.

Sun Spalato koristi Google Analytics, jedno od najraširenijih rješenja za analizu prometa na web-stranicama. Google Analytics nam pomaže shvatiti kako koristite našu stranicu i kako možemo poboljšati Vaše korisničko iskustvo na temelju tih informacija. Kolačići mogu pratiti puno toga, npr. Koje ste sve stranice posjetili i koliko ste se zadržali na njima. Bez toga ne možemo nastaviti proizvoditi nove i zanimljive sadržaje.

Ukoliko želite više informacija o samom Google Analytics programu slobodno posjetite njihovu službenu web-stranicu. Third party analytics se koristi za praćenje i mjerenje korištenja ove stranice kako bismo mogli uspješno nastaviti kreirati sadržaj bitan našim korisnicima. Ovi kolačići mogu pratiti stvari kao što su dužina vremena provedenog na našem web-u ili informacije o našim stranicama koje najčešće posjećujete. To nam pomaže da bismo bolje razumjeli kako poboljšati Vaše iskustvo korištenja naše stranice.

S vremena na vrijeme testiramo nove funkcionalnosti i radimo promjene na našim web-stranicama. U fazi testiranja kolačići prate kako korisnici koriste našu stranicu. Na taj način provjeravamo jesu li promjene vama korisne, i treba li nešto dodatno optimizirati.

S obzirom da Sun Spalato prodaje usluge jako nam je bitno znati statistiku - koliko posjetitelja naše web stranice aktivira pretplatu i postane plaćeni korisnik. Vama je to važno jer praćenjem statistike možemo bolje planirati naše reklamne i marketinške troškove, optimizirati ih i na kraju vama ponuditi najbolju moguću cijenu za naše usluge.

Surađujemo i s vanjskim pružateljima usluga putem kojih se oglašavamo. Kolačići nam tu omogućavaju praćenje je li netko od posjetitelja došao direktno na našu stranicu ili putem reklame, partnerske stranice i slično. Bez kolačića ne bismo znali koji način oglašavanja daje najbolje rezultate, niti bismo mogli platiti naknade za oglašavanje.